Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Amarantuski (bezglutenowe, wegańskie) CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + ok. 30 minut schłodzenia CZAS PIECZENIA:10-12 minut x 2 TRUDNOŚĆ: ŁATWE ILOŚĆ: ok. 40 szt Składniki: 100 g mąki kukurydzianej 40 g mąki amarantusowej 40 g skrobi kukurydzianej 40 g wiórków kokosowych 125 g margaryny bezmlecznej schłodzonej 60 ml golden syrupu lub gęstego słodu roślinnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka zimnej wody (można dodać więcej jak ciasto suche) 20 g amarantusa ekspandowanego Przygotowanie: Mąki i skrobię przesiewamy do naczynia, dodajemy wiórki kokosowe mieszamy całość Zimną margarynę dodajemy do mąki, dokładnie rozdrabniamy przy pomocy noża lub specjalnej siekaczki łącząc z suchymi składnikami Dodajemy golden syrup lub słód roślinny, ekstrakt waniliowy i wodę, wyrabiamy ciasto, aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitej zwartej masy (ciasto się klei!) Gotowe, jeszcze klejące się ciasto wykładamy na silikonową stolnicę dokładnie obsypaną połową amarantusa ekspandowanego (można go podsypywać partiami) Ciasto ręcznie rozkładamy na placek ok.1 cm grubości i obsypujemy amarantusem jego górną powierzchnię, następnie ponownie zwijamy w kulkę i wyrabiamy (dosłownie chwilę) Gotowe amarantusowe ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15-30 minut (można także od razu formować ciasteczka) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg) Wyjmujemy pierwszą część ciasta, odrywamy po kawałku ciasta i ręcznie formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy kulkę w dłoniach na grubość ok. 1 cm i obtaczamy w amarantusie ekspandowanym (można także ciasteczka od razu układać na blaszkę do pieczenia, bez dodatkowego obtaczania w amarantusie) Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut, do momentu kiedy ciastka się lekko zrumienią Upieczone ciasteczka delikatnie przekładamy do wystygnięcia

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magiczne-amarantusiki-bezglutenowe-weganskie/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation