Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Ciasteczka z bananem (bezglutenowe, wegańskie) Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia Czas pieczenia: 15 minut Ilość: 12 szt. Składniki: 100 g mąki jaglanej pełnoziarnistej z kaszy jaglanej 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 50 g tapioki lub skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny bezmlecznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 2 łyżki cukru pudru trzcinowego (można pominąć) 50 ml zimnej wody banan gęsty dżem wiśniowy niskosłodzony lub ciemna czekolada bezmleczna Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni (nie może zbrązowieć), mielimy na mąkę Mąki umieszczamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem, mieszamy Dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem lub przy użyciu specjalnej „siekaczki” Stopniowo dolewamy zimną wodę, zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli nadal się kruszy dolewamy po łyżce zimnej wody i zagniatamy) Ciasto owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce do 1h Nagrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Banana obieramy ze skórki, kroimy w 5 mm plasterki Odrywamy kawałek schodzonego ciasta, formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na kształt koła ok. 6-7 cm średnicy, placuszek układamy na blaszce, nakładamy na jego środek plasterek banana i ½ łyżeczki gęstego dżemu lub konfitury Odrywamy kolejny kawałek ciasta, znów formujemy kulkę, spłaszczamy na placuszek, przykrywamy nim banana i zlepiamy brzegi placków (jeśli ciasto gdzieś się przerwie, zlepiamy dziurkę, ciasto jest lekko klejące i elastyczne i bez problemów taką czynność możemy wykonać) Powstał mały kopiec kreta, wyrównujemy jego brzegi dociskając szklanką lub foremką o średnicy 5 cm, wycinamy równe ciasteczka, pozostałą resztę ciasta zbieramy z blaszki gdy foremka wciąż jest dociśnięta do ciasteczka Powtarzamy czynność jak w punktach 8-10 do momentu wykorzystania całego ciasta Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy w nagrzanym piekarniku, ciasteczka pieczemy ok. 15 minut aż będą rumiane, wyjmujemy, pozostawiamy do przestudzenia Wskazówki: Ciasteczka świetnie smakują jeszcze ciepłe. Jeśli dodacie czekoladę, takie ciepłe ciasteczka będą najlepsze. Dżem czy konfitura muszą być bardzo gęste, żeby podczas pieczenia nie wypłynęły na zewnątrz. Zamiast dżemu można na bananie umieścić np. świeżą, wydrylowaną wiśnię.

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/ciasteczka-bananem-bezglutenowe-weganskie/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation