Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Przepis: CZAS PRZYGOTOWANIA:10-15 minut CZAS PIECZENIA: 20 minut TRUDNOŚĆ: ŁATWE Składniki: 125 g masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej (dla wegan) o temperaturze pokojowej ok. 50-60 ml syropu roślinnego (u mnie gęsty ryżowy) 80 g mąki ryżowej razowej 2 łyżki płatków z siemienia lnianego 200 g płatków jaglanych 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów) 75-100 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ok. 200 g wiśni wyjętych z syropu domowej roboty (można spróbować inne odsączone owoce) 2 łyżki galaretki domowej (u mnie wiśniowa) ale można użyć gęsty, gładki dżem 2 łyżki płatków migdałów (a jak nie są dozwolone to oprószyć płatkami jaglanymi) forma do pieczenia (u mnie żaroodporne naczynie o rozmiarach 20 cm x 20 cm) Przygotowanie: Masło klarowane miksujemy z syropem na gładką masę Mąkę ryżową przesiewamy do odrębnej miski, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy Przesypujemy mąkę do miski z tłuszczem i dokładnie miksujemy całość, dodajemy płatki jaglane, lniane, ekstrakt waniliowy oraz pierwsze 75 ml mleka, nadal miksujemy (powstanie konsystencja kruszonki) Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie, dolewając mleko (kolejne 25 ml), ewentualnie zwiększając ilość syropu (jeśli za mało słodkie). Mamy uzyskać konsystencję jednolitą ciasta, nie za suchą Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg) Przygotowujemy żaroodporne naczynie lub formę do pieczenia, smarujemy je tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Wykładamy połowę ciasta na dno naczynia, uklepujemy dłonią, tak by stanowiło zwartą podstawę Ciasto smarujemy cienką warstwą domowej galaretki lub dżemu Na warstwę galaretki/dżemu układamy równomiernie, odsączone wiśnie/owoce Owoce posypujemy płatkami migdałów (aby wchłonęły ewentualny nadmiar soku) Pozostałą część ciasta rozkruszamy na owoce, tworząc wierzchnią jego warstwę (trzeba ją lekko uklepać, przykleić do owoców, aby się mniej kruszyła po upieczeniu) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (aż ładnie zbrązowieje), odstawiamy do schłodzenia Kroimy ciasto po wystygnięciu (wtedy się nie kruszy), ale zakładam, że trudno będzie wytrzymać aż wystygnie:) (jest pyszne na ciepło!)

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/kruche-jaglane-ciasto-z-wisniami-bezglutenowe-bez-cukru/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation