Kuchnia

Kulinaria

Tarta z białą czekoladą i granatem

Składniki na spód:
225g ciastek Digestive lub Holenderskich
70g masła
100g białej czekolady

Składniki na krem:
250g Mascarpone
200g śmietany 36%
100g białej czekolady

Dodatkowo:
1 owoc granatu

Ciastka pokruszyć dokładnie w malakserze lub tłuczkiem kuchennym zakończonym gałką. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym dodać do ciastek i dokładnie wymieszać. Masą wylepić formę do tarty, mocno przyciskając. Spód chłodzić w lodówce w czasie przygotowywania kremu.

Czekoladę na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, uważając, aby jej nie przebić. Pod koniec ubijania dodać Mascarpone i delikatnie zmiksować przez krótką chwilę. Dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką. Krem wyłożyć na spód, posypać ziarenkami granatu. Chłodzić w lodówce ok 1 godz.

* jak wyłuskać ziarenka granatu: owoc przeciąć na pół, a każdą z połówek na ćwiartki. Granat jest bardzo plastyczny, zatem można swobodnie wydobywać ziarenka palcami, wyginając skórkę tak, aby umożliwić ziarenkom wypadnięcie ze środka


SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation