Kuchnia

Pichcenie

Kuchnia w zieleni: Zapiekanka z kaszy gryczanej

Składniki (na dwie średnie porcje):
torebka kaszy gryczanej ugotowana al dente
ok. 100 g boczku surowego wędzonego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
pół pęczka pietruszki
odrobina oleju
2-3 jajka
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Kaszę ugotowaną al dente studzimy. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy, aż cebulka również się przyrumieni.
Do boczku dodajemy kaszę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (pamiętajmy, że boczek już jest słonawy), dodajemy posiekaną pietruszkę (troszkę zostawiamy do posypania po upieczeniu) i jedno jajko. Całość mieszamy, aby jajko dobrze pokryło wszystkie składniki.
Naczynko do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy kaszę i na wierzch wybijamy jedno lub dwa jajka (w zależności od naczynka) i odrobinkę solimy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy ok. 15-20 minut (w zależności jakie jajko lubimy).
Po wyjęciu posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation