Kuchnia

kuchnia

Miodunka, czyli trochę inny miodownik | 365 dni dookoła kuchni.
Miodunka
przepis na blachę 24cm x 36cm




CIASTO:

3 szklanki mąki
4 żółtka
kostka masła dobrej jakości
4 łyżki naturalnego miodu
3/4 łyżki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru

MASA:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
9 łyżek kaszy manny
cukier waniliowy
150g masła

+ dżem z czarnych porzeczek ( u mnie domowy)
+ orzechy włoskie

CIASTO:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę i cukier. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski. Na koniec dodaj miód i żółtka. Zagniataj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Gotowe ciasto podziel na dwie części. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Każdą z części ciasta rozwałkuj na prostokąty wielkości blachy. Piecz ok. 15 minut w 180 stpniach. PO upieczeniu odstaw do wystygnięcia

MASA:
Mleko z cukrami zagotuj w rondelku, stopniowo dosypując kaszę. Gotuj na wolnym ogniu i cały czas energicznie mieszaj, tak aby masa się nie przypaliła i nie było grudek. Gotuj do momentu, aż kasza zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Gdy masa jest już chłodna, przełóż ją do malaksera, dodaj masło i ucieraj.

WYKOŃCZENIE:
Spód ciasta posmaruj dżemem porzeczkowymi, wyłóż na to połowę masy i równomiernie rozsmaruj. Następnie przykryj to drugim plackiem. Jego także posmaruj dżemem i wyłóż pozostałą masą, rozsmaruj równomiernie. Ciasto wstaw do lodówki, aby się schłodziło.

Podawaj posypane uprażonymi orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation