Kuchnia

ciasta

Kurczak z pieczarkami i papryką w sosie z fety

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
500 g pieczarek
3 papryki czerwone
pęczek natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
270 g sera typu feta
500 g jogurtu naturalnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, paprykę w paski, a cebulę w kostkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę oraz pieczarki. Następnie dorzucamy pietruszkę oraz koperek.

Do jogurtu dodajemy kilka łyżek powstałego na patelni soku z papryki i pieczarek. Mieszamy, po czym zalewamy jogurtem patelnię. Dorzucamy pokruszony ser typu feta i mieszamy, dopóki feta się nie rozpuści.
Na koniec dorzucamy pierś z kurczaka, po ok. 15 minutach kurczak będzie gotowy.
Przyprawiamy pieprzem i solą (opcjonalnie).

Podajemy z ryżem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation