Kuchnia

słodkości

Przepis na ciasto marchewkowe na nowo

Przepis bazowy - składniki:

- 180 g mąki
- 20 g błyskawicznych płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminium
- 1 łyżeczka cynamonu
- 180 g brązowego cukru
- 2/3 szklanki oleju słonecznikowego (może być też rzepakowy)
- szczypta soli
- 1 szklanka drobno utartej marchewki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego

Na kremową warstwę:

- 150 g kremowego serka twarogowego
- 2‒3 łyżeczki płynnego miodu

Jajka i cukier ubijamy. Dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, mąkę, płatki owsiane, olej i sok. Mieszamy delikatnie. Dodajemy marchew, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23x23 cm lub okrągłej o średnicy 23 cm). Pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 40 minut.

W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy białą masę: miksujemy serek z miodem. Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie, smarujemy je warstwą serka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation