Kuchnia

RÓŻNOŚCI W KUCHNI

ŁOSOŚ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ


Składniki:

1/2 filetu z łososia (nie dzwonka!)
4-8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
pieprz
oliwa z oliwek
patyczki do szaszłyków


Wykonanie:

Umyty i oczyszczony z ości (tutaj pisałam jak to zrobić) filet z łososia pokroić w dużą kostkę (3x3cm). Oprószyć pieprzem. (Uwaga: NIE SOLIĆ! Szynka “odda” rybie wystarczającą ilość słonego smaku.)

Plastry szynki pokroić w paski o szerokości około 3 cm. Kostki łososia owijać w paski z szynki i nabijać na patyczki do szaszłyków.

Gotowe szaszłyki ułożyć w aluminiowej foremce (takiej jak do grillowania) lub w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą z oliwek.

Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.

Uwaga:)
Takie szaszłyki można również przygotować na grillu. Piec w foremce około 15-20 minut, często obracając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation