Kuchnia

.Przepisy

Marokańska pastilla z kurczakiem

Potrzebujesz

Pastilla
1 cebula
2 podwójne piersi z kurczaka
1 duża cukinia
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka
1 łyżeczka suszonej kurkumy
1 łyzeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 wiazka kolendry
250 g mascarpone
2 jajka
6 płatków ciasta filo
1 łyżka oleju z oliwek
sól i swieżo mielony pieprz


Sałatka
1 owoc granatu
2 kopry włoskie
3 łyżki olju extra vierge
sok z 1 limonki
garść listków swieżego estragonu
garść koperka
sól i swieżo mielony pieprz


Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Filety z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć kostki kurczaka i lekko podpiec. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić oraz dodać do kurczaka. Wymieszać i dalej podpiekać. Cukinię opłukać, pokroić w kostkę i dodać do reszty. Posypać kurkumą, kminkiem, imbirem oraz cynamonem razem z pokrojoną papryczką. Kolendrę pokroić oraz dodać połowę do całości, doprawić solą i pieprzem.

Mascarpone wymieszać z jajkami oraz doprawić solą i pieprzem. Delikatnie rozwinąć ciasto filo, włożyć wszystkie płaty do okraglej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć farsz z kurczaka i zalać mascarpone. Piec przez 30 minut na złoty kolor.

W między czasie przygotować sałatkę. Fenkuł opłukać, przekroić na pół, wyciąć twardą część i pokroić w cieniutkie plasterki. Włożyć do miski. Granata przekroić na ćwiartki, wyłuskać ziarenka i dodać do kopru. Polać olejem i sokiem z limonki oraz posypać listkami estragonu i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation