Kuchnia

Jadłabym...

Duńska zupa z porów

Składniki:
3 pory
2 cebule
4 łyżki ghee (masło ghee możesz zastąpić, klarując niesolone masło, topiąc je i oddzielając przez sitko część o stałej konsystencji)
1 litr bulionu warzywnego
15 dag szynki
10 dag serka topionego
2 łyżki śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki sera żółtego
natka pietruszki

Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę obieramy i kroimy drobniutko w kostkę.W garnku rozgrzewamy ghee ( możemy zastąpić zwykłym masłem).Wrzucamy pory i cebulę.Podsmażamy wszystko około 10 minut mieszając od czasu do czasu.Zalewamy bulionem,dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę,serek topiony i gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut.Zupę doprawiamy,solą,pieprzem i gałką.Z gałką należy uważać,ma być delikatnie wyczuwalna,ale nie może zdominować zupy.Na koniec dodajemy śmietanę.Na talerzach zupę posypujemy startym serem i natką pietruszki.Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation