Kuchnia

Kuchnia-Pyszności

Popękane ciasteczka czekoladowe
Składniki:

- 175 g gorzkiej czekolady

- 75 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 2 jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 i 1/2 szklanki mąki

- 2 łyżki kakao

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- cukier puder do obtoczenia ciasteczek



Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i czekoladę, zmiksować. W drugiej miseczce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Miseczkę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Formować kulki, o średnicy około 2,5 cm i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, lekko spłaszczyć ciasteczka dłonią.

Ciasteczka piec około 10 - 12 minut w 165 st. C, nie dłużej, uważać, by nie spiec ich zbytnio, gdy wystygną stwardnieją, ale pozostaną mięciutkie w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation