Kuchnia

Sosy

Sos tatarski -domowy i pyszny;)

czas przygotowania: do 15 minut

/proporcje na 1 słoik sosu (poj.250 ml)/
•12 małych korniszonków (tj. ok. 3łyżki po posiekaniu)
•12 marynowanych pieczarek (tj. ok. 3łyżki po posiekaniu)
•3 cienkie plastry cebuli
•1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki (ja dodaję suszoną)
•200 ml majonezu (= ok. 1/2 słoika)
•100 ml kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
•1 łyżeczka musztardy
•przyprawy do smaku:
- sól
- czarny, świeżo zmielony pieprz

Korniszony i pieczarki bardzo drobno siekam, cebulę kroję w drobną kosteczkę –wszystkie posiekane składniki przekładam do miski, dodaję pietruszkę i tak z grubsza mieszam.

Dodaję majonez, śmietanę (lub jogurt) oraz musztardę i całość dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem i gotowe.

Przekładam do słoika z nakrętką i wstawiam do lodówki, aby się schłodził. Podaję z jajami, rybami, mięsami (na ciepło i na zimno), świetnie smakują pod nim śledzie;) Doskonały także do jaj wielkanocnych!

Przechowuję w lodówce przez kilka dni i ze względu na cebulę lepiej go chyba dłużej nie trzymać. Wolę zrobić częściej mniejsze porcje –patrz poniżej:)

Podpowiedź:
•Grzybki i ogórki siekam „za jednym zamachem” od razu w większych ilościach i trzymam w lodówce w osobnym, szczelnym pojemniczku, najlepiej w zalewie z grzybków lub ogórków. Kiedy trzeba zrobić sos, wykładam je na sitko, odcedzam, przekładam do miski i… dalej jak w przepisie:):):)

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation