Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Smakuj z nami: Wadowicka Kremówka Papieska

http://katarzynagotuje.blogspot.ie/2013/04/wadowicka-kremowka-papieska.html
Składniki:
(ciasto)
- 2 szklanki mąki,
- 4-5 łyżek cukru,
- kostka masła lub margaryny (250g),
- 1/2 szkl śmietany (gęstej)

lub gotowe ciasto francuskie

(krem)
- 1000 ml mleka,
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 lyżki cukru wanilinowego,
- 3 żółtka,
- 3 łyżek mąki pszennej,
- 3 łyzki mąki ziemniaczanej.

+ cukier puder do posypania



Przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Rozetrzeć palcami mąkę z masłem lub zmiksować (końcówkami do wyrabiania ciasta). Dodać śmietanę, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto, włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąka blaszki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec ok. 20 min. Upieczone ciasto wyjąć z formy, a drugie upiec w ten sam sposób. Ostudzić ciasto.
Zagotować 750 ml mleka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowego. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Ma powstać gładka masa. Do gotującego się mleka, wlać masę, ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostawić do ostudzenia.
Ostudzony krem wyłożyć na jednej części ciasta. Delikatnie przykryć drugim ciastem, nie docikająć, aby krem nie wyplynął. Gotową kremówkę posypać cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation