Kuchnia

Przepisy kulinarne

Boeuf Stroganow, czyli znany ‚Strogonow”…
Składniki:

500 g wołowiny (użyłam mięsa z udźca)
300 g pieczarek
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
ok. 200 g ogórków kiszonych
600 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
100 ml śmietany
kilka łyżek mąki (1-2 do zagęszczenia sosu, reszta do obtoczenia mięsa)
1 łyżka przecieru pomidorowego
papryka słodka i ostra, vegeta, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Paprykę i pieczarki umyć. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię (bez oleju!). Smażyć kilka minut, aż pieczarki puszczą sok, następnie wrzucić do większego garnka, w którym będzie gotowany 'gulasz'. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni (tej samej co poprzednio) rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić na niej cebulę, wrzucić do pieczarek i papryki. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na niezbyt długie paski o szerokości ok. 1 cm. Obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, dodać do podsmażonych wcześniej warzyw. Zalać bulionem, dodać 2-3 ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy i gotować na niewielkim ogniu, do czasu aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godzinę, najlepiej jednak robić to w szybkowarze, mięso będzie miękkie po ok. 20-30 min,). Ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa i gotować jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć ziele i liść laurowy. Śmietanę rozmieszać z przecierem pomidorowym, mąką i odrobiną sosu. Zagęścić 'gulasz'. Doprawić słodka i ostrą papryką, odrobiną pieprzu i vegety. Podawać ze świeżym pieczywem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation