Kuchnia

Słodko

Sandra bakes a party! :: Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą

Składniki:
Biały biszkopt:
4 jaja
60 g cukru
80 g mąki
ziarenka z 1 laski wanilii
30 g masła, stopione
Trufla biała:
230 ml śmietany kremówki 30-36%
164 g czekolady białej, połamanej
250 g mascarpone
Dodatkowo:
kilka łyżek dżemu malinowego (najlepiej domowej roboty)
140 g białej czekolady
Wydrukuj przepis
Sposób przygotowania:
Czekoladowe skorupki:
1. Rozpuść 140g czekolady w kąpieli wodnej. Najlepiej jest ją stemperować, jednak jeśli tego wcześniej nie robiłaś/eś i nie posiadasz termometru cukierniczego, możesz ten etap pominąć.
Kąpiel wodna: do większego garnka wlewamy wodę i pozwalamy jej się zagotować. Następnie zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby woda lekko bulgotała. Teraz na rant garnka kładziemy miseczkę lub mniejszy garnek tak, aby mniejsze naczynie nie stykało się z wodą. Do miseczki wkładamy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż ta się rozpuści, mieszając co jakiś czas.

2. Czekoladę rozłóż równomiernie pomiędzy 5kopuł foremki i dokładnie rozprowadź ja po same brzegi.
3. Odłóż foremkę do zamrażarki.
Biszkopt:
1. W misce połącz mąkę i ziarenka wanilii. W drugiej misce połącz jajka i cukier, najlepiej w szklanej albo metalowej misce.
2. Miskę z jajkami ułóż nad garnek z lekko gotującą się wodą i tak w kąpieli wodnej, delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści a masa nabierze jasno żółtego koloru oraz powiększy swoją objętość. Odłóż miskę na bok.
3. Dodaj suche składniki do masy jajecznej i delikatnie zamieszaj.
4. Dodaj masło i delikatnie wymieszaj, jednak nie za długo.
5. Wylej masę na przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż masę tak, aby miała 5mm grubości. Najlepiej jest zaznaczyć kreskę na papierze do pieczenia. Na koniec lekko postukaj blaszką o blat, aby dokładnie wyrównać poziom masy.
6. Piecz w temperaturze 180°C, około 8-10minut, aż ciasto będzie suche w środku.
7. Wyjmij z piekarnika i ułóż blaszkę na kratce. Jak przestygnie, wyjmij delikatnie ciasto z blaszki i połóż już samo na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Trufla biała:
1. Zagotuj w rondelku o grubym dnie śmietankę, ciągle mieszając, aby nie przywarła do naczynia. Lekko przestudź.
2. Dodaj czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia się.
3. Zdejmij rondelek z kuchenki i odstaw, aż masa całkowicie ostygnie.
4. Dodaj mascarpone, łyżka po łyżce i dokładnie wymiesza, aby otrzymać gładką masę.

Torcik:
1. Używając wykrawarki do ciastek wytnij 5kółek o średnicy spodu foremki (u mnie 8cm).
2. Posmaruj jedną stronę dżemem malinowym, nie oszczędzaj go
3. Wyjmij foremkę z zamrażalnika i do każdej kopuły wylej masę serową, zostawiając rant o grubości naszego biszkoptu.
4. Na wierz włóż biszkopty i lekko dociśnij.
5. Torciki włóż za zamrażarki na co najmniej pół dnia, a najlepiej na cały dzień bądź noc.
6. Wyjmij z zamrażalnika około 15minut do 20 przed podaniem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation