Kuchnia

Sałatki- Przekąski

Szybkie przekąski na imprezę w wersji light
Nadziewane pomidory

Składniki potrzebne do przygotowania:

ok. 20 pomidorów cherry
100 g niskokalorycznego serka białego do kanapek
szczypiorek
5 rzodkiewek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Pomidorki umyć, wyciąć górę, a spód bardzo cienko przyciąć aby stabilnie stały na talerzu. Ze środka pomidorów wydrążyć miąższ. Przygotować farsz. Szczypiorek i rzodkiewki umyć, drobno posiekać, wymieszać z serkiem, przyprawić solą, pieprzem.

Gotowym farszem wypełnić pomidorki, ułożyć na płaskim talerzu, udekorować np. świeżym koperkiem.

Kanapeczki z wędzonym łososiem

Składniki potrzebne do przygotowania:

pełnoziarniste pieczywo
ser twarogowy
jogurt
łosoś wędzony
szczypiorek
koperek
zioła
sól
Sposób przygotowania:

Ser wymieszać z jogurtem do uzyskania konsystencji pasty. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać posiekany szczypiorek, do drugiej koper, a do trzeciej zioła. Przyprawić do smaku. Posmarować pieczywo i pokroić na kwadraty. na każdą kanapkę położyć kawałek wędzonego łososia.

Szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki potrzebne do przygotowania:

szynka parmeńska
szaragi konserwowe
ser twarogowy
jogurt
koperek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Ser wymieszać z jogurtem do uzyskania konsystencji pasty. Dodać posiekany koper, przyprawić. Szynkę posmarować cienko pastą twarogową, na środku położyć szparaga i zawinąć.

Niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem

Składniki potrzebne do przygotowania:

sałata
tuńczyk w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
2 średnie pomidory
ogórek zielony
czerwona cebula
4-5 łyżek oliwy z oliwek
musztarda,
sól, pieprz,
sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy liście na mniejsze kawałki. Pomidory i jajka kroimy w ósemki, ogórek zielony i w plastry, cebulę w piórka. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Wszystkie składniki razem mieszamy.

Łączymy oliwę z łyżeczką musztardy, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.

Jajka faszerowane w wersji light

Składniki potrzebne do przygotowania:

4 jajka ugotowane na twardo
3 plastry szynki drobiowej
szczypiorek
rzodkiewki
1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki chudego serka homogenizowanego
sól i czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Jajka obrać, podzielić na połówki i wydrążyć z nich żółtka, tak by ie uszkodzić białek. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewki pokroić w malutka kosteczkę. Żółtka z serkiem i musztardą rozgnieść na gładką masę. Dodać rzodkiewki, szczypior, przyprawy. Masą faszerować białka.
Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation