Kuchnia

Ciasta, ciasteczka i desery

Amaretto

Ciasto dla miłośników migdałów i likieru migdałowego "Amaretto" oraz nutelli

Pyszne i kremowe, ale jedna porcja to niezła dawka kalorii,

dlatego będzie pojawiać się u mnie tylko na wyjątkowe okazje. :)



Składniki:

biszkopt

5 jajek
3/4 szkl. cukru
2 budynie czekoladowe bez cukru (wsypać do szklanki i uzupełnić mąką tortową)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać przez sitko produkty sypkie i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 26x38 wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekłam w trochę mniejszej i biszkopt był trochę za wysoki). Wylać ciasto i piec w temp. 170C ok 40 minut. do tzw. suchego patyczka.

masa z biszkoptami

500 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki nutelli
10-12 podłużnych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnej)
100 ml likieru Amaretto
2 śmietan-fixy


Kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami ubić na sztywno. Do serka mascarpone dodać nutellę, 50 ml likieru i dobrze wymieszać. Teraz śmietanę delikatnie połączyć z nutellowym serkiem.

Biszkopty połamać na 1cm kawałki. Posypać je kawą i skropić likierem. Tak przygotowane ciastka połaczyć z masą.

masa śmietanowa

400 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fiksy


ponadto podłużne biszkopty i szklanka wystudzonej kawy.



Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę z nutellą. Na niej układać namoczone w kawie biszkopty. Ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami i wylać na biszkopty. Całość posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet 2 dni później.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation