Kuchnia

Desery

Mango, sago i pomelo
Deser z mango, sago i pomelo
zrobiony na podstawie przepisu Jo z bloga Sugar & Everything Nice
4 porcje

2 szt. mango (każde o wadze ok. 300 g)
50 g (1/3 szklanki) sago
100 ml mleka kokosowego (z puszki)
80 ml tłustego krowiego mleka
250 ml mleka skondensowanego (słodzonego)
200 ml wody
150 ml lodu*
1/4 pomelo (ok. 200 g samego miąższu)**

Zacznij od zmiksowania jednego mango na puree - oczywiście sam miąższ, bez skóry i pestki. Wyszło mi 170 g purée (można użyć gotowego, kupnego).

Zagotuj w garnku 1-11/2 litra wody. Gdy zawrze, wsyp sago i gotuj je aż ziarenka zrobią się przezroczyste, około 10 minut. Przecedź i natychmiast przepłucz pod zimną wodą.

Wymieszaj wszystkie mleka i wodę, wlej do garnka i zagotuj. Zestaw z ognia, przestudź nieco i wymieszaj z purée z mango i lodem. Mieszaj, dopóki lód się nie rozpuści. Dodaj sago, wymieszaj całość i wstaw do lodówki na kilka godzin. Deser je się bardzo zimny.

W czasie, gdy reszta deseru chłodzi się w lodówce, przygotuj drugie mango i pomelo. Pomelo obierz dokładnie ze skóry i wszystkich błon, zachowując tylko miąższ. Postaraj się rozdrobnić go na jak najmniejsze kawałki. Drugie mango pokrój w niedużą kostkę, oczywiście bez skóry.

Dobrze schłodzony deser wymieszaj z kawałkami mango i pomelo bezpośrednio przed podaniem.


* małe kostki z mojego pojemnika do lodu mają objetość 5 ml (1 łyżeczka wody), jak łatwo policzyć, użyłam 30 kostek :-)

** można zastąpić dojrzałym, niezbyt gorzkim grejpfrutem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation