Kuchnia

pieczywo

zakwas, dlugo
1 bochenek, keksówka o długości 26 cm

składniki na zaczyn:
- 150 g mąki żytniej razowej
- 90 g wody
- 1 łyżka aktywnego zakwasu

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić na całą noc.

składniki na chleb:
- 225 g maki pszennej chlebowej
- 115 g mąki żytniej razowej
- 115 g mąki pszennej razowej
- 320 g wody
- 10 g soli
- cały zaczyn

Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać do połączenia, następnie mieszać przez parę minut. Ciasto będzie raczej luźne. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, następnie przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi keksówki i odstawić do wyrastania na ok 2- 2.5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów keksówki.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20- 25 minut. Upieczony chleb odstawić do całkowitego ostudzenia.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation