Kuchnia

Inspiracje kuchnia

Krem z dyni z paluszkami prowansalskimi

Składniki zupa:
Włoszczyzna
¼ dyni
3 łyżki musztardy
Oliwa
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, przyprawa warzywna, koperek, papryka chilli

Składniki paluszki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 – 4 łyżeczki ziół prowansalskich
Łyżeczka soli
60 g oleju rzepakowego
Woda do uzyskania konsystencji ciasta
Czarnuszka i oliwa do posmarowania



Włoszczyznę obrać, zalać wodą (około 3 litrów), dodać przyprawy i oliwę do smaku, ugotować wywar (około pół godziny). Dynię obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, natrzeć solą, musztardą, oliwą, chilli i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez pół godziny. Odcedzić wywar pozostawiając jedynie marchewkę, dodać dynię i gotować jeszcze 15 – 20 minut. Całość zmiksować.


Mąkę z solą, ziołami, olejem i odrobiną wody wymieszać, dodawać powoli wodę do uzyskania konsystencji odpowiedniej do wyrobienia ciasta do wałkowania. Ciasto wyrobić, rozwałkować na grubość około 2 cm, wykrawać paski a następnie zrolować w kształt paluszków. Paluszki przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować oliwą i posypać czarnuszką. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation