Kuchnia

Inspiracje kuchnia

Zupa z Kalarepy ( Oberiba )

Składniki:


2-3 kalarepy z liśćmi
5-6 średnich ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
3-4 łyżki smalcu
bulion warzywny lub warzywno-mięsny ( około 2 litry)
3 jajka
liście laurowe, ziele angielskie
sól, pieprz


Zasmażka:


3 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki masła


Przygotowanie:


Kalarepę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Liście kalarepy drobno szatkujemy.
Marchew i pietruszkę kroimy w plastry.
Pokrojone warzywa wrzucamy do rondla z dodatkiem smalcu i podsmażamy wszystko.
Warzywa podlewamy odrobiną bulionu i dusimy na małym ogniu.
Ugotowane warzywa zalewamy resztą bulionu, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
Do gotującej się zupy wrzucamy poszatkowane liście kalarepy.
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę.
Zasmażkę wlewamy do gotującej się zupy.
Pod koniec gotowania do szklanki wybijamy jajka i delikatnie roztrzepujemy je widelcem.
Roztrzepane jajka stopniowo wlewamy do garnka z zupą.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation