Kuchnia

Inspiracje kuchnia

Blog Bo(ro)n Appétit: Zupa szpinakowa

SKŁADNIKI:
450-500 g szpinaku*
500ml bulionu warzywnego
1/4 szklanki białego wina
pół szklanki mleka
1 cebula drobno poszatkowana
2 duże ziemniaki
1 marchewka**
1 pietruszka
kawałek selera
2 spore łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

oraz:
pieczywo do przygotowania grzanek
łyżka smietany 18%
starty ser, np. Gruyere, Parmezan

* u mnie świeży szpinak
** dodaję niekiedy warzywa z przygotowanego wcześniej bulionu, żeby się nie zmarnowały (marchew, seler, pietruszka). Jeśli używacie wcześniej zamrożonego bulionu nie musicie dodawać warzyw, choć zupa jest wówczas bardziej treściwa.

W wysokim garnku rumienię cebulę na maśle i oliwie, podlewam winem. Odparowuję. Dodaję pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Podlewam niewielką ilością bulionu i gotuję do miękkości. W tym momencie również należy dodać pozostałe warzywa, jeśli chcemy ich użyć.
Dokładnie przebrany i umyty (w kilku wodach) szpinak wrzucam do garnka. Szpinak puści wodę, więc należy uważać z bulionem by nie przesadzić. Dolewam mleko i gotuję przez 15 minut. Następnie blenduję ręcznym blenderem część zupy. Przyprawiam solą, pieprzem, szczyptą gałki. Dodaję przeciśnięty czosnek.
Podaję z grzankami i startym serem lub z paluchami z ciasta francuskiego z pesto (przepis pojawi się za jakiś czas). Dekoruję śmietaną i listkami mięty.


Bon Appétit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation