Kuchnia

Słodkości

Przepis na sernik pierniczkowy

Czas: 1,5 godziny
Liczba porcji: forma 22-24 cm

Składniki

kruchy spód:
ok. 180 g mąki
90 – 100 g masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika

masa serowa:
1 kg sera
200 g pierniczków
3 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka cynamonu
3 jajka

dodatki:
1/2 tabliczki czekolady
kilka pierniczków

Krok 1. Przygotowanie zaczynam od spodu. Mąkę, cukier puder, proszek i przyprawy odmierzam, dodaję masło. Siekam aż masło będzie z mniejszych kawałkach. Dodaje jajo i zagniatam. Kula ciasta może być lepka.
Przepis na sernik z pierniczkami

Krok 2. Wyklejam tortownicę 22-24 cm.

Krok 3. Ser mieszam z pozostałymi składnikami, czyli z całymi jajkami, mąka, miodem, cynamonem i cukrem.

Krok 4. Na do wrzucam kilka pokruszonych pierniczków, zalewam serową masą.

Krok 5. Kruszę pozostałe ciastka, zatapiam je w serowej masie i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę 1 godzinę. Studzę przy zamkniętych drzwiczkach potem chowam do lodówki. Zimny sernik dekoruję z wierzchu pokruszonymi pierniczkami i polewam roztopioną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation