Kuchnia

Przekąski

Kuskus z jarzynami
Składniki:
• 50 dkg kuskusu - przyrządzić w/g instrukcji
• 15 dkg czarnej fasoli - moczyć przez noc
• 2 cebule - drobno pokroić
• 3 ząbki czosnku - posiekać
• 3 papryki - pokroić w niedługie paski
• 3 szt. marchwi - pokroić w plasterki
• 10 dkg orzeszków ziemnych - niesolone
• 3 szt. pomarańcz - obrać, przekroić na pół i w plastry
• sok cytrynowy - wyciśnięty z jednej cytryny
• 2 łyżki sherry
• 1 łyżka sosu sojowego
• kolendra - mała łyżeczka
• kminek - mała łyżeczka
• imbir - mała łyżeczka
• szafran
• sól, pieprz
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wrzątkiem, gotować do miękkości (40 min), osolić. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać przyprawy, paprykę i marchew - smażyć 5 min. Dołożyć fasolę i orzeszki, dwie pomarańcze w plasterkach, polać sherry i sosem sojowym. Dusić 20 min. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Sos wyłożyć na kuskus, ozdobić resztą plastrów pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation