Kuchnia

Kuliniara

Paella z kurczakiem - składniki:
pałki z kurczaka - 4 sztuki
garść zielonej fasoli szparagowe (może być mrożona) - 80 gramów
marynata do kurczaka Knorr - 1 opakowanie
pomidory z puszki - 1 sztuka
ryż długoziarnisty lub specjalny do paelli - 200 gramów
rosół z kury Knorr - 2 sztuki
cebula - 2 sztuki
limonka - 1 sztuka
ząbek czosnku - 2 sztuki
szafran - 5 gramów
czerwona i żółta papryka - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz, posyp marynatą do kurczaka Knorr
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pkrój w paski. Pomidory lekko rozdziel i odsącz z soku.
Rozgrzej oliwę, obsmaż pałki. Następnie mięso wyjmij, a na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, czosnek i papryki. Po 2 minutach wyjmij warzywa.
Na patelnię wsyp ryż, smaż przez kilka minut. Następnie wlej wodę tak, aby przykryła ryż ponad 1,5cm i dodaj Rosół z kury Knorr oraz szafran. Wszystko dokładnie mieszaj.
Dodaj mięso i wszystkie warzywa. Patelnie przykryj, włóż w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz przez 20 min.
Potrawę skrop sokiem z limonki i udekoruj jej cząstkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation