Kuchnia

Jedzonko

Dania z jednej patelni - jakie to proste! Inspiracje z całego świata

Kolorowe i smaczne danie, sposób na kurczaka w innej odsłonie. Zrobisz je błyskawicznie.

Kurczak smażony z warzywami i orzechami nerkowca

2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki orzeszków nerkowca
2 roztarte ząbki czosnku
200 g pokrojonej w kostkę piersi kurczaka
1 łyżka krojonej w kostkę czerwonej papryki
1 łyżka krojonej w kostkę zielonej papryki
2 pokrojone w kostki pieczarki
1 mała krojona cebula dymka
3 różyczki (ok. 80 g) brokuła
1/2 pokrojonej w plastry małej marchewki
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego (Katjap Manis)
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw
przypraw i soli)
3 (2+1) łyżki rosołu z kurczaka
sól
1 łyżka mąki

W woku lub na dużej patelni podgrzej olej, dodaj orzeszki nerkowca, smaż minutę, a potem dodaj czosnek i kurczaka. Całość podsmażaj 4 minuty, potem dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejną minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj sosy, cukier, sól przyprawę warzywną i 2 łyżki rosołu. Po 3 minutach dodaj mąkę rozrobioną z łyżką rosołu, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation