Kuchnia

szarlotki i różności z jabłek

Jabłecznik karmelowo-orzechowy

Ciasto:
60 dag mąki pszennej
3/4 szkl cukru
3 jajka
20 dag masła
3 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op cukru waniliowego

Masa z jabłek:
1,5kg jabłek
5 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe

Masa orzechowa:
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich

puszka masy krówkowej




Masa orzechowa: Składniki na polewę orzechową rozpuścić w garnuszku, dodać orzechy i chwilkę smażyć.

Ciasto: Mąkę z sodą przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 jednakowej wielkości placki na dużą blachę (24x36cm). Z tym, że na jedną część ciasta wylać gorącą masę orzechową. Piec kilkanaście minut w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.

Masa z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć do czasu aż puszczą sok. Dodać cukier a następnie ściągnąć z ognia i dodać galaretki, wymieszać i przestudzić.
Dwa placki przełożyć masą krówkową, na to wyłożyć masę z jabłek i przykryć plackiem z masą orzechową. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation