Kuchnia

przepis na obiad

Zupa-krem z Białych Szparagów

na 2-3 porcje:

2 pęczki szparagów (około 16 szt)
łyżeczka masła
500ml rosołu warzywnego
2 łyżeczki kartoflanki
1/4 szklanki śmietany (12%)
żółtko
koper zielony
grzanki
szczypta cukru, sól, pieprz
Szparagi oczyszczamy, obieramy, kroimy na 2 cm kawałki, łebki odkładamy na bok. Gotujemy 15 minut w rosole z dodatkiem soli i cukru, łebki dodajemy pod koniec gotowania. Po ugotowaniu (zostawiamy parę końcówek do dekoracji) a resztę miksujemy blenderem, po czym pure przecieramy przez metalowe sitko, w ten sposób uzyskamy idealnie kremową konsystencję. Garnek przekładamy spowrotem na płytkę, zaciągamy kartoflanką wymieszaną z odrobiną wody, chwilę jeszcze podgrzewamy na średnim ogniu, przez 2-3 minuty tak aby zupa ładnie zgęstniała. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, dodajemy parę łyżek zupy, mieszamy a potem dodajemy do reszty zupy uważając aby się nie zważyła. Nalewamy do misek, posypujemy solą, pieprzem, koperkiem i ja dodałem odrobinę oliwy z oliwek, serwujemy z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation