Kuchnia

deserki i koktajle

Truskawki z kremem mascarpone - przepis

skladniki wedlug oryginalnego przepisu:
250 g truskawek
500 g mascarpone
0,5 opakowania biszkoptow
100 g cukru pudru
3-4 zoltka
1 szklanka kremowki
slodkie sherry

Ja zamist zoltek dalam biala czekolade. Jakos mam opory przed surowymi zoltkami gdy jest tak cieplo na dworze. Jednoczesnie nie dodalam wcale cukru pudru.
Zmniejszylam tez proporcje gdyz dla dwoch osob wydaly mi sie bardzo przesadzone.

TRUSKAWKI Z KREMEM MASCARPONE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wykonanie oryginalne:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogiel-mogiel, a nastepnie dodawac stopniowo mascarpone. Ze schłodzonej kremówki ubić piane i połączyć ją z masą jajeczno-serową.
Biszkopty skropić sherry, truskawki pokroić na kawałki. Układać w pucharku naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki. Podawać schłodzone.

moje wykonanie:
Biala czekolade roztopic w kapieli wodnej i polaczyc z mascarpone. Ubić kremówkę i zmieszać z masą serową. Reszta jak w przepisie oryginalnym.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation