Kuchnia

kuchnia

placki z kuskusu z sosem paprykowym
składniki
200 g kuskus
100 g twarogu
1 łyżka mąki
1 jajko
natka pietruszki
2 czerwone papryki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
50 g wędzonego surowego boczku w plastrach
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz, kurkuma, chili
olej do smażenia
chrupiące i złociste pyszności

etapy przygotowania

• kuskus zalewamy wrzątkiem (tyle samo wody co kaszy), posypujemy kurkumą, odstawiamy na 5 minut,
• po tym czasie rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokruszony ser, połowę posiekanej natki pietruszki, jajko i mąkę,
• przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy,
• formujemy małe placki i smażymy na oleju,
• boczek kroimy smażymy na chrupko, zdejmujemy z patelni,
• na powstałym tłuszczu smażymy kilka minut pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i pomidory,
• przyprawiamy solą, pieprzem, miodem i chili,
• całość miksujemy, dodajemy posiekaną pietruszkę i boczek, mieszamy,
• podajemy z plackami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation