Kuchnia

ryby

Łosoś na gotowanych warzywach z chrzanowym puree
457g = 265 kcal
http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/12/osos-z-chrzanowym-puree.html

Przepis na 1 porcję - kaloryczność z zawartością ziemniaka

80-100 g świeżego łososia
150 g kalafiora
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1/2 małego pora
1/2 łyżeczki soli
1 bardzo mały ziemniak (po obraniu ok 60g wystarczy)
30-50 ml mleka
1 płaska łyżeczka chrzanu

Pietruszkę i marchew obieramy, przekrawamy wzdłuż w pół i wrzucamy do gotującej się wody wraz z posiekanym porem (nie duża ilość wody [jeszcze jej nie solimy] - mniej więcej 7 cm wysokości garnka o dość dużej średnicy).

Po 15 minutach marchew i pietruszka powinny już być miękkie, wyciągamy je z wody i odkładamy na bok*, natomiast do wody wkładamy kawałki kalafiora oraz łososia i lekko solimy.

Gdy upłynie kolejne 10-15 minut, kalafior będzie już miękki (sprawdzamy widelcem) a ryba wyraźnie dogotowana, wyjmujemy wszystko z garnka.

1/3 kalafiora, ugotowanego ziemniaka**, chrzan oraz mleko blenderujemy na puree, które powinno być stosunkowo rzadkie.

Marchew, pietruszkę oraz pozostały kalafior kroimy w kostkę i układamy na talerzu.
Na wierzchu układamy rybę, na którą następnie nakładamy puree.

*Ja "nie toleruję" słonej marchewki, natomiast jeśli ktoś lubi, to można zostawić ją do końca gotowania i na początku posolić wodę.
**Jeżeli do przepisu dodajemy ziemniak, to należy równolegle ugotować go w osolonej wodzie.
Natomiast jeśli chcemy pominąć ten produkt skrobiowy, to puree możemy zrobić ze znikomym dodatkiem mleka i większą ilością kalafiora.
*** Tak jak jedna z czytelniczek słusznie zauważyła - podobnie możemy przygotować przepis gotując rybę i warzywa na parze :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation