Kuchnia

Kulinaria

Domowe tagliatelle
Składniki:

125 dag mąki pszennej
125 dag mąki krupczatki
2 jajka
1 łyżeczka soli
ok. 1 szkl gorącej wody







Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolnicę, posolić. W środek wbić jajka i mieszać widelcem, stopniowo dodawać wodę. Całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. To najbardziej żmudna praca, bo ciasto powinno być rozwałkowane naprawdę cienko, chociaż ja akurat lubię grubszy makaron :)

Tradycyjnie, cienki placek należy zwinąć w rulon i pokroić na odpowiednią grubość. Ja jednak spróbowałam to zrobić radełkiem do krojenia pizzy. Cienki placek pokroiłam wzdłuż na ok 7 mm paski. Makaron tak pokrojony, jest gładszy i równiejszy i taką metodę Wam polecam.

Makaron wrzucić na osoloną, gotującą wodę. Gotować do miękkości. Podawać natychmiast.

Do domowego makaronu pasuje każdy sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation