Kuchnia

Do chleba

jadłonomia · roślinne przepisy: Grzanki z figami i roślinnym twarożkiem

Składniki:
•1/2 szklanki nerkowców, namoczonych przez noc w zimnej wodzie albo przez godzinę we wrzątku
•3 łyżki soku z cytryny
•4 - 5 łyżek mleka roślinnego
•1 łyżeczka płatków drożdżowych, opcjonalnie
•sól i pieprz
•4 łyżki syropu z agawy
•2 - 3 gałązki tymianku
•2 duże figi
•4 opiekane kromki chleba

Przygotowanie:
1.Namoczone nerkowce odcedzić i przełożyć z pozostałymi składnikami do naczynia blendera lub robota, w którym będą miksowane. Ja użyłam Thermomixa, miksując składniki najpierw na małych obrotach, następnie stopniowo je zwiększając. Po niecałej minucie twarożek jest gotowy, jeśli używacie blendera o mniejszej mocy to wydłużcie czas miksowania i dodawajcie mleko stopniowo po jednej łyżce.
2.Gotowy twarożek spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku, odstawić do lodówki. W międzyczasie w małym rondelku podgrzać syrop z agawy z tymiankiem, kilka listków dobrze jest zachować do posypania gotowych grzanek. Kiedy zacznie bulgotać zdjąć z ognia, figi pokroić w grube plasterki.
3.Opieczony chleb posmarować twarożkiem, następnie ułożyć figi, skropić odrobiną syropu z agawy a na koniec posypać tymiankiem. Jeść i oblizywać palce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation