Kuchnia

Przepisy

Jadlonomia
Falafel

Składniki:
•2 kg dojrzałych pomidorów
•1 duża marchewka
•1 duża cebula
•1 l bulionu warzywnego
•1/2 łyżeczki brązowego cukru
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki kardamonu
•wiórki kokosowe
•czarnuszka
•oliwa z oliwek
•sól

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wysypać na papier pół szklanki soli i równomiernie rozprowadzić po blasze.
2.Wyciąć pomidorom gniazda nasienne, przekroić je na pół i ułożyć na blasze skórką do dołu razem z obraną marchewką. Skropić delikatnie oliwą i piec przez 30 - 40 minut.
3.Gorące pomidory wyjąć na blat i ostudzić, sól z blachy wyrzucić. W międzyczasie na dnie dużego garnka rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Pomidory przełożyć do miski i zdjąć skórki, następnie obrane pomidory oraz cały sok przelać do zeszklonej cebulki, dodać pokrojoną w talarki upieczoną marchewkę, kardamon, cynamon oraz cukier. Wlać bulion, dokładnie wymieszać i wszystko dusić na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 30 minut, a najlepiej przez godzinę.
4.Uduszone pomidory zmiksować mikserem na gładki krem, jeśli będzie za gęsty dodać jeszcze trochę wody. Podawać z kokosem, czarnuszką i skropiony odrobiną oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation