Kuchnia

Pasty, pasztety

Po pierwsze i najważniejsze, wiemy co jest w składzie, a mianowicie 100% orzechów arachidowych. Niestety nie jest łatwo dostać w sklepie dobrej jakości masło orzechowe - absolutnie unikamy słoiczków, na etykiecie których widnieją tłuszcze utwardzone lub syrop glukozowo - fruktozowy! Nie dajmy się nabierać na takie podróbki, gdyż przynoszą nam więcej szkody niż pożytku.

Po drugie możemy dowolnie modyfikować skład naszego własnego wyrobu - dodać wanilii, cynamonu, kakao by za każdym razem uzyskać coś niepowtarzalnego, jedynego w swoim rodzaju. Modyfikacji może ulec także konsystencja masła - niektórzy lubią chrupiące, z kawałkami orzechów inni całkowicie gładkie.


Składniki na słoiczek:
Orzeszki ziemne (bez tłuszczu w składzie) - 300 g*
Miód/cukier - łyżeczka**
Sól - do smaku**

* Dodatek oleju jest naprawdę zbędny - orzeszki są same w sobie dostatecznie oleiste dzięki czemu uzyskamy odpowiednią konsystencję :)
** Ilość jest tak naprawdę uzależniona od osobistych preferencji smakowych (jeżeli mamy orzeszki solone to już nie dodajemy soli)

Sposób przygotowania:
Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 160˚C, od czasu do czasu mieszając - orzechy powinny się lekko zarumienić, nie pozwólmy żeby zbrązowiały za bardzo.
Uprażone orzechy pozostawiamy do ostudzenia.
Wrzucamy je do blendera/miksera i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - niestety trochę to może potrwać ale na 100% się uda (można, a nawet trzeba robić przerwy w miksowaniu żeby blender się nie przegrzał ;)). Od czasu do czasu trzeba zgarnąć łyżką orzechy osiadające na ściankach miski blendera - nie obawiajcie się dymku unoszącego po otworzeniu miski (chyba, że towarzyszy mu "zapach" palonych kabli).
Dodajemy miód i sól - miksujemy przez chwilkę i przekładamy do słoiczka :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation