Kuchnia

Przepisy

Szpan w pół godziny - muffinki czekoladowe


Składniki

2 szklanki mąki
pół szkalnki cukru
3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
tabliczka najtańszej czekolady pokrojonej w kosteczkę pół na pół cm
pół szklanki oleju
1 jajko
szklanka mleka
ew. aromat waniliowy

Etapy przygotowania

1

Włączyć piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
2

W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera, ja to mieszam najprostszą na świecie trzepaczką (mokre), a suche łyżką.
Następnie połączyć mokre z suchymi.
3

Do papierowych foremek (tzw. papilotek) nakładać masę do ok. 2/3 ich wysokości (wychodzi 20 muffinek).
4

Piiec ok. 17-20 min (sprawdzić po ok. 15 min wykałaczką - jeśli po wbiciu w ciacho pozostaje sucha, to za 2 min wyłączyć piekarnik). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką. Następnie wyłożyć je na kratkę, aby elegancko i szybko wystygły. Można udekorować polewą (4 kostki czekolady roztopić z odrobiną mleka i margaryny).
5

Robiłam też wersję z białej czekolady - wtedy należy dodatkowo dodać łyżkę mąki (zamiast kakao, aby zachować odpowiednią gęstość ciasta), no i kosteczki białej czekolady.

źródło: http://bistro24.pl/gotowanie/przepisy/szpan-w-pol-godziny-muffinki-czekoladowe,115531.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation