Kuchnia

Zupy

Zupa z białej fasoli i warzyw

400g fasoli Jaś lub innej białej z puszki
3 yżki stołowe oliwy
2marchewki
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku

do podania:

oliwa z oliwek ekstra virgin
ser feta
natka pietruszki (opcjonalnie)

Marchew, cebulę, seler naciowy oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.
W średniej wielkości rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na mocnym ogniu przez 7 minut, często mieszając, aż zmiękną. Dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat oraz suszone oregano. Gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Następnie wlewamy puszkę fasoli wraz zalewą.
Dolewamy wody jeśli wszystkie składniki zupy nie są pokryte płynem. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę ok 30 minut.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem (pamiętając że ser feta który użyjemy do podania jest słony).
Zupę podajemy gorącą, skropioną oliwą z oliwek i posypaną serem feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation