Kuchnia

kuchnia

KRAKERSY POMIDOROWO-ZIOŁOWE

Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- ½ szklanki zimnej wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki oliwy + 1 łyżka oliwy do smarowania

Wykonanie:
Zimną wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, wcisnąć ząbek czosnku, odstawić. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Dodać bazylię, oregano, sól - wymieszać suche składniki. Dodać oliwę oraz miksturę z koncentratem pomidorowym. Wyrobić wszystko rękami lub miskerem do ciasta. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie, rozwałkować na bardzo cienki płat (im cieńsze krakersy, tym bardziej kruche i smaczniejsze). Następnie wycinać w dowolne formy (paski, koła), układać w naoliwionej blaszce i smarować odrobiną oliwy z wierzchu. Piec ok. 3 minut z każdej strony, w piekarniku nagrzanym do 230 st.C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation