Kuchnia

przepis na obiad

Łosoś na tagliatelle z buraków

Przygotowanie:

Buraki ugotować do miękkości i odstawić. W tym czasie przygotować sos. Wycisnąć sok z pomarańczy i zagotować w rondelku, dodać cukier, starte skórki z limonki i pomarańczy, o połowę zredukować i ostudzić. Dodać musztardę, sok z limonki, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i trochę soli. Kiedy sos już jest gotowy a buraki lekko ciepłe możemy przystąpić do smażenia ryby. Łososia solimy, pieprzymy i smażymy z obu stron kilka minut lub po kilka minut w zależności od jego grubości. Pod koniec smażenia obieraczką do warzyw wycinamy z ciepłych jeszcze buraków wstążki i układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy rybę i polewamy sosem. Gotowe.

Składniki dla dwóch osób:

2 spore buraki
2 filety z łososia 80-100g lub większe w zależności od „możliwości”
1 pomarańcza
1 limonka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżeczka natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa z pestek winogron do smażenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation