Kuchnia

CIASTA

Drożdżowe z serem i brzoskwiniami

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 ml oleju
2 jajka

Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji (ok.1 minutę). Wlać mleko, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut. Wsypać mąkę, dodać jajka i olej, krótko wyrobić na ciasto o jednolitej konsystencji. Wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm lub do tortownicy o średnicy 25 cm. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Masa serowa:
500 g mielonego sera białego
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki oleju
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 brzoskwinie

Do sera dodać jajka, cukier, olej i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę serową równomiernie wyłożyć na wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na ósemki, wyłożyć na masę serową.

Kruszonka:
60 g mąki
50 g cukru
40 g masła

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, rękami zagnieść kruszonkę. Posypać na wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation