Kuchnia

słodkości

CHATKA CIASTO BEZ PIECZENIA.

Składniki:
36 sztuk maślanych herbatników
150 g masła 82%
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
500 g sera twarogowego półtłustego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady (jeśli wolicie możecie dać mleczną)
kilka łyżek mleka
1/2 łyżka masła
Dodatkowo:
wiórki kokosowe (do posypania)

Herbatniki wyłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędach po 6 sztuk, jeden koło drugiego. Ser zmielić w maszynce minimum dwukrotnie, lub porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem. Dodać żółtka i zmiksować. Dodawać po łyżce sera cały czas ubijając. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na herbatnikach wysmarować jasną masę i przykryć kolejną warstwą herbatników w ten sam sposób (3 rzędy po 6 sztuk). Na warstwę herbatników wyłożyć masę z kakao. Pierwszy i trzeci rząd herbatników złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Rady: W środek chatki można włożyć pokrojone truskawki lub paski zastygniętej galaretki.
Chatka zachowa właściwy kształt jeśli ser będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Te gotowe już zmielone z reguły są bardzo rzadkie. Polecam więc użyć twarogu zmielonego samodzielnie lub sprawdzonego, gotowego ale gęstego sera mielonego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation