Kuchnia

Słodkości

Ciasteczka cytrynowo-lawendowe

Składniki:
115 g masła
45 g cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
125 g mąki pszennej
szczypta soli
1/4 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy, posiekanych
Do dekoracji:
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka lawendy
skórka otarta z jednej cytryny

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką, jasną masę. Dodaj lawendę, skórkę z 1 cytryny, i esencję waniliową i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z solą i wymieszaj. Uformuj ciasto w kulę i wstaw na 2-3 minuty do lodówki do stężenia.
Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. W miseczce rozetrzyj palcami cukier kryształ ze skórką z cytryny. Posyp arkusz ciasta cytrynowym cukrem i lawendą, lekko dociskając posypkę. Za pomocą okrągłej foremki powykrawaj ciastka. Przełóż ciasteczka na pergamin, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut, aż delikatnie się zezłocą. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation