Kuchnia

Food

Ciasto z budyniową pianką i malinami

Ciasto:



* 2,5 szklanki mąki pszennej

* 250 g miękkiego masła

* 5 pełnych łyżek cukru

* 5 dużych żółtek

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia



Pianka budyniowa:



* 5 dużych białek

* 1 szklanka cukru

* 2 budynie malinowe bez cukru (po 40g każdy)

* 1/2 szklanki oleju



Dodatkowo:



* duże opakowanie malin (ok 500g)



Spód i boki formy o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, więc jeśli jest za twarde, dodajcie 2-3 łyżki zimnej wody.

Ciasto dzielimy na 2 części (ok. 40% i 60%). Mniejszą kulkę wkładamy do zamrażarki, a większą kulkę ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód formy. Pieczemy około 20-25 minut, do zrumienienia.

Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Po dodaniu całego cukru białka ubijamy jeszcze kilka minut, a następnie wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy olej i mieszamy do chwili, aż składniki się połączą. Gotową pianę przekładamy na przestudzone ciasto i wbijamy w nią maliny.

Na pianę z malinami ścieramy schłodzone ciasto.

Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut.

Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasta nie trzymamy w lodówce, ponieważ stwardnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation