Kuchnia
bułeczki
Jagodzianki
Składniki:
Jagodowe nadzienie:
700 g świeżych jagód
około 8 łyżek cukru
Ciasto drożdżowe:
200 ml mleka
70 g masła
1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
80 g cukru
500 g mąki
szczypta soli
2 jajka
Przygotowanie:
Na samym początku zasyp jagody cukrem, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem jagodzianek!
Mleko i masło umieść w garnuszku, podgrzewaj przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż masło się rozpuści. Do letniej (nie gorącej!) mieszanki dodaj drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki (cukier i mąkę 'podbierz' z wcześniej odmierzonych ilości na ciasto). Wymieszaj, i odstaw na 15 minut w ciepłe i ciche miejsce. Po tym czasie drożdże powinny trochę urosnąć i co najważniejsze spienić się. Jeżeli się nie pienią, coś jest z nimi nie tak.
W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę i cukier. Dopraw szczyptą soli. Do suchych składników dodaj drożdżową masę, jedno jajko oraz jedno żółtko (białko jajka przyda nam się do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Dokładnie zagnieć ciasto, powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 50 minut (przez ten czas powinno podwoić objętość).
Wracamy do jagód, powinny już puścić sok, odsącz je dość dokładnie. Nie tak by były suche, jednak nie chcemy by ciasto było całe mokre od soku.
Przechodzimy do przygotowania bułeczek. Gotowe ciasto przekrój na pół, a następnie każdą połowę podziel na 6 równych części, w ten sposób uzyskamy 12 równych jagodzianek :). Każdy z kawałków rozgnieć/rozwałkuj na placuszek, połóż na nim po 2 łyżki jagód i uformuj bułeczkę, bardzo dokładnie zlepiając wszystkie łączenia. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, przykryj ściereczką i pozwól im wyrastać jeszcze przez 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem jajka i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, przez 15 minut.
Podawaj oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Smacznego!
MA==