Kuchnia

kuchnia

Składniki: 24 pędy białych szparagów, 24 plasterki salami, pęczek szczypioru, śmietana 18 proc., szkl. bulionu, tarta gałka muszkat., kg ziemniaków, szkl. mleka, masło, sól, cukier.

Białe szpargi

Umyj i obierz szparagi, odcinając zdrewniałe końce. Ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ziemniaki umyj i obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie.

Szczypiorek umyj i starannie osusz, odłóż ok. 12-14 "wąsów", resztę drobno posiekaj.

Ugotowane szparagi osącz z wody i trzymaj w cieple.

Zrób sos: szklankę wywaru z gotowania szparagów zmieszaj z bulionem i zagotuj. Dodaj odrobinę do śmietany, wymieszaj. Następnie śmietanę wlej do wywaru z bulionem. Wymieszaj, jeszcze chwilkę potrzymaj na ogniu i zestaw.

Ziemniaki odlej i dokładnie utłucz, wlewając do nich powoli mleko oraz dodając łyżkę masła. Następnie dopraw je do smaku solą oraz gałką muszkatołową.

Do sosu dodaj posiekany szczypiorek, a następnie przypraw go gałką muszkatołową oraz pieprzem.

Po dwa szparagi pozawijaj w dwa plasterki salami i pozwiązuj je szczypiorkowym źdźbłem. Kładź po trzy szparagowe "paczuszki" na talerze i podawaj, polane sosem ze szczypiorkiem. Jako dodatek do szparagów z salami serwuj utłuczone z mlekiem i masłem ziemniaki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation