Kuchnia

przepisy dietetyczne

Pierogi orkiszowe ze szpinakiem

Składniki: ( około 25 sztuk)
Ciasto:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
- 1 szklanka letniej wody

Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy ciasto, rozwałkowujmy je, a następnie wycinamy równe kółka.

Farsz:
- Szpinak około 400 g,
- Ser Feta 100 g,
- Czosnek 2 ząbki,
- Gałka muszkatołowa,
- Pieprz

Sposób przygotowania:
Szpinak gotujemy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Na koniec dodajemy pokruszony ser Feta, dokładnie mieszamy.

Ciasto wypełniamy lekko przestudzonym farszem, zamykamy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do czasu, aż nie wypłyną.
Rozgrzewamy patelnię grillową, na której podsmażamy pierogi (bez dodatku tłuszczu)
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation