Kuchnia

mniam,mniam

Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym
Składniki na kotlety z kaszy kuskus:

100 g kaszy kuskus,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 pieczarki,
pietruszka,
1 marchewka,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
papryka słodka,
olej.

Składniki na sos pieczarkowy:

kilka pieczarek,
masło,
sól, pieprz,
mąka,
jogurt naturalny lub śmietana,
bazylia.
KOTLETY:

Kaszę kuskus wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem, aby napęczniała. Cebulę drobno siekamy i szklimy na łyżce masła. Pieczarki kroimy na małe kawałki i smażymy na łyżce masła do czasu aż zmniejszą swoją objętość i odparują.

Do gotowej kaszy dodajemy zeszkloną cebulę, usmażone pieczarki, drobno posiekaną pietruszkę, startą na małych oczkach marchewkę, rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki bułki tartej i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej bułki tartej.

Formujemy kotleciki i smażymy obustronnie na patelni z rozgrzanym olejem.

SOS:

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość, zalewamy je wodą (ilość wody uzależniona jest od tego, jaką ilość sosu chcemy uzyskać; pamiętajmy, że sos będzie lepszy z większą ilością pieczarek). Całość gotujemy parę minut.

W kubeczku rozrabiamy mąkę z wodą (musimy ją dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki). Tak przygotowaną mąkę powoli wlewamy do naszych pieczarek ciągle mieszając – w ten sposób zagęścimy sos. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation