Kuchnia

mięsiwa

Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - Moje Gotowanie - Wielkanoc
Dodane przez:
Edyta Kyzioł
Czas przygotowania: 12 godzin
Czas pieczenia: 2 godzin

Składniki

1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
opakowanie gotowej marynaty do wieprzowiny (ja użyłam marynaty Knorr)
papryka słodka mielona
curry
olej
4 łyżki chrzanu
4 ząbki czosnku
pół szklanki jogurtu naturalnego
sól morska
pieprz

Etapy przygotowania

Szynka pieczona to danie bez którego żadne Święta się raczej nie odbędą :) Przynajmniej u mnie. Także oto szynka pieczona - pyszny przepis.

Szynkę myjemy, osuszamy. Do oleju wsypujemy marynatę, paprykę czerwoną i curry. Nacieramy przygotowaną marynatą mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.

Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa, dokładnie związujemy z dwóch stron a od góry robimy kilka małych dziurek nożem co zapobiega pęknięciu worka w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy 2 godziny.

Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Mieszamy i mamy gotowy, aromatyczny sos do szynki pieczonej.

Szynka pieczona gotowa - każdy już może się zajadać.

Smacznego

http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/szynka_pieczona_z_sosem_chrzanowo_czosnkowym#
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation