Kuchnia

przepis na obiad

CUKINIOWE SPAGHETTI z bazyliowo-miętowym pesto
Składniki: (2 porcje)
2-3 młode, malutkie cukinie
sól i pieprz

Bazyliowo-miętowy sos pesto:
garstka liści mięty
garstka liści bazylii
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego parmezanu
2-3 łyżki oliwy

dodatkowo:
1-2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni

Wykonanie:
Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym aby przeschło.

Przygotować sos pesto. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uwaga: Sos powinien mieć dość gęstą, ale nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki dosypać trochę więcej parmezanu, jeśli natomiast za gęsty dolać odrobinę oliwy.

„Spaghetti” wymieszać z sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation